Oefentherapie

Oefentherapie is een heel belangrijk onderdeel van de behandeling door de kinderfysiotherapeut.

Met oefentherapie kun je heel veel verschillende dingen oefenen. Je kunt bijvoorbeeld oefenen met je evenwicht, core-stability, spierkracht, coördinatie en balvaardigheid. Maar wist je dat je handen ook ‘gym-oefeningen’ kunnen doen? En je bekkenbodemspieren en ademhalingsspieren?

Ook kan je leren voelen hoe je lichaam beweegt; wat span je aan, hoe hard span je aan en is dat precies goed of te veel of te weinig?

Het oefenen kan je helpen om beter te kunnen sporten, te schrijven, je plas beter op te kunnen houden, leren ontspannen, een goede houding aannemen. Bewegen is ook een belangrijk om je te helpen jezelf te reguleren.

Hoe gaat oefentherapie in zijn werk bij verschillende leeftijden?

oefentherapie spelenderwijsBij jonge baby’s geef ik ouders adviezen hoe ze de motoriek van hun kindje kunnen stimuleren tijdens verzorgmomenten, zoals dragen, voeden en aan-en uitkleden. En ook hoe ze hun kindje neer kunnen leggen of met het kindje kunnen spelen om de motoriek zo optimaal mogelijk te laten ontwikkelen. Daarnaast kan ik meekijken en denken hoe de slaap-, speelplek ingericht kan worden. Samen met de ouders kijk ik wat passend is voor jullie als ouder en voor jullie kindje.

Bij de wat oudere baby’s, dreumesen en peuters kan je al meer samen oefenen. We oefenen in spelvorm. Doordat het oefenen hierdoor leuk is, zal het kind uit zichzelf de oefeningen willen herhalen. Natuurlijk oefenen we altijd op het ontwikkelingsniveau van het kind.

Bij kleuters, schoolkinderen en pubers kan in toenemende mate opdrachtgericht geoefend worden. Maar ook dan blijft het belangrijk dat het oefenen op een positieve manier wordt gedaan.