Bewegingsapparaat: beweging en houding
De kinderfysiotherapeut is specialist in het bewegingsapparaat van kinderen; de beweging en houding van kinderen.
Het bewegingsapparaat bestaat uit botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen. Deze onderdelen zorgen ervoor dat bewegingen gemaakt kan worden en een houding aangenomen kan worden. Ieder onderdeel heeft zijn eigen functie. De onderdelen kunnen niet zonder elkaar. Problemen in het bewegingsapparaat kunnen dus van invloed zijn op houding en beweging. Een goede houding en de mogelijkheid hebben om goed te bewegen zijn belangrijk voor het kunnen uitvoeren van verschillende activiteiten. Wanneer er problemen zijn met het bewegingsapparaat kan dit dan ook van invloed zijn op bijvoorbeeld sporten en spelen.
Bij de begeleiding van kinderen is het belangrijk je te realiseren dat een kind geen kleine volwassene is. Een kind is in ontwikkeling en dit vraagt specifieke kennis en benadering. Een kinderfysiotherapeut heeft naast algemene kennis van het bewegingsapparaat, kennis van het ontwikkelende kind. Hierdoor kan de kinderfysiotherapeut hier rekening mee houden met het onderzoek en de behandeling van het kind.
Voorbeelden problemen bewegingsapparaat
- Hypermobiliteit
- Kracht- en/of conditieproblemen
- Enkel en/of knieklachten
- (Sport) blessures
- Houdingsproblemen zoals scoliose of holle rug
- Lage of hoge spierspanning
- Orthopedische afwijkingen
- Status na botbreuk
- Groei gerelateerde klachten (hakklachten (b.v. Sever), knieklachten zoals Osgood Schlatter en syndroom van Sinding-Larsen-Johansson)
- Tabletnek, gameboyrug
- (Weer terug krijgen) van vertrouwen in lichaam