Medische hypnose

Wat is medische hypnose?

Medische hypnose of hypnotherapie is eigenlijk “dagdromen met een doel”. Je kunt het zien als een ontspanningsoefening, waarbij je tijdens de ontspanning verschillende suggesties krijgt die je kunnen helpen bij het oplossen van je medische problemen. Die ontspanning wordt ook wel trance genoemd. Je kiest zelf welke suggesties je wel of niet gebruikt. Je bent daar helemaal zelf de baas over en bent dus niet de controle kwijt. De therapeut begeleidt je alleen maar.

Eigenlijk is iedereen in het dagelijks leven ook wel eens in een trance. Bijvoorbeeld wanneer je lekker aan het spelen bent en je alles om je heen vergeet, of wanneer je helemaal op gaat in een verhaal. Een ander voorbeeld is dat wanneer je een lange autorit maakt, waarbij je helemaal in gedachten bent en je na afloop nauwelijks kunt herinneren hoe je bent aangekomen op je eindbestemming.

Wat is medische hypnose niet?

Bij hypnose of hypnotherapie denken veel mensen aan de hypnose die gebruikt wordt in voorstellingen. Bij deze vorm van hypnose laat de hypnotiseur mensen allemaal gekke dingen doen. Kinderen kennen hypnose ook vaak uit stripverhaaltjes of uit films. Zoals de slang uit Jungle Book of een griezelige tovenaar die een horloge voor iemands ogen heen en weer zwaait waardoor mensen allemaal dingen doen die ze eigenlijk helemaal niet willen. Dit is heel anders dan medische hypnose.

Medische hypnose bij kinderen

Kinderen blijken erg goed te reageren op hypnose. Meestal reageren kinderen beter op hypnose dan volwassenen. Dat komt omdat kinderen een levendige fantasie en creatieve verbeelding hebben en omdat het zogenaamde “kritisch denken” bij kinderen nog minder ontwikkeld is. Hierdoor kunnen ze zich heel makkelijk in een verhaal inleven. Ze zijn gevoeliger voor de suggesties die een therapeut hen geeft. Kinderen tussen 6 en 14 jaar behoren tot de groep kinderen die het beste reageren op hypnose.

Kinderen vinden hypnose plezierig. De reactie op behandeling is meestal snel. Naast verbetering van de medische klacht krijgen de kinderen vaak ook meer zelfvertrouwen, zelfstandigheid en zelfcontrole.

Wanneer?

Hypnose kan bij kinderen voor zeer veel klachten worden gebruikt.

  • Acute en chronische pijn. (Er is wetenschappelijk aangetoond dat hypnose heel goed werkt bij chronische onbegrepen buikpijn en prikkelbare darm syndroom)
  • Functionele klachten, waarbij lichamelijke aandoeningen zijn uitgesloten, zoals buikpijn, hoofdpijn en/of hyperventilatie. Deze klachten worden ook wel SOLK (somatisch onverklaarbare medische klachten) of  ALK (aanhoudende lichamelijke klachten) genoemd
  • Aandoeningen die onvoldoende reageren op standaard medische behandeling. Bijvoorbeeld: bedplassen, broekpoepen, astma, eczeem en allergie
  • Misselijkheid en spugen
  • Concentratie problemen
  • Slaapstoornissen
  • Tics

Meer informatie is te vinden op de website Hypnose voor kinderen.medische hypnose

In het filmpje van het jeugdjournaal kun je zelf al een beetje zien hoe hypnose is. Je ziet daar 2 kinderen die geholpen worden met behulp van medische hypnose.