Overig (slaapproblemen, SOLK, hoofdpijn)

 

Slaapproblemen, SOLK, hoofdpijn zijn ook indicaties voor kinderfysiotherapie

Slaapproblemen

Problemen met slapen van het kind zijn van invloed op de ontwikkeling het functioneren overdag. De meeste kinderen gaan vanzelf goed slapen, maar helaas lukt dat niet bij ieder kind.

Wanneer een kind slaapproblemen kind van invloed op hele gezinslaapproblemen heeft is dat niet alleen vervelend voor het kind zelf. Vaak lijdt het hele gezin er onder.

De problemen kunnen verschillend van aard zijn; inslaapproblemen, doorslaapproblemen, te vroeg wakker worden, vermoeid overdag, bijzonder gedrag in de nacht (bijvoorbeeld night terrors, slaapwandelen, hoofdbonken), verkeerd afgestelde biologische klok, niet in eigen bed willen slapen.

Met een intake en slaapdagboek wordt gekeken wat de oorzaak is van de slaapproblemen. Wanneer de oorzaak bekend is kunnen deze stap-voor-stap worden aangepakt. De eerste prioriteit ligt bij het goed kunnen slapen. Zodat zowel het kind als zijn/haar ouders aan een goede nachtrust komt.

Wanneer slapen lange tijd niet goed gaat zijn er vaak ook bepaalde gewoontes ingeslopen die op de lange duur niet altijd wenselijk zijn. Voorbeelden hiervan zijn: steeds uit bed komen of niet in het eigen bed willen slapen. Wanneer het slapen op zich goed lukt kunnen we nog aandacht besteden aan eventueel gedrag dat met het slapen gepaard gaat. Maar dat doen we alleen als jullie dat zelf nog willen.

Als er aanwijzingen zijn voor onderliggende medische problemen kan een kind doorverwezen worden naar een gespecialiseerde kinderarts.

Kinderslaapexpert

SOLK/ALK

Soms kan er geen medische oorzaak gevonden worden voor lichamelijke klachten of blijven de klachten langer of heviger aanwezig dan verwacht wordt bij de aandoening. Deze klachten worden SOLK (somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten) of ALK (aanhoudende lichamelijke klachten) genoemd.

Bij dergelijke klachten kunnen goede resultaten worden bereikt met therapie. In eerste instantie wordt uitgelegd hoe het kan dat pijn of ongemak wordt ervaren terwijl er niet een lichamelijk bewijs voor is. Daarnaast kan worden geoefend door middel van oefentherapie om weer vertrouwen in het lichaam te krijgen en te ontdekken wat wel allemaal kan en lukt. Ook kunnen ontspanningsoefeningen worden gedaan of kan gebruik gemaakt worden van medische hypnose.

hoofdpijn

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. Met onderzoek wordt gekeken of de hoofdpijn verklaard kan worden door spanning van  spieren of een verkeerde houding of belasting van de nek en schouders. Hoofdpijnklachten kunnen ook ontstaan door algehele spanning.

De therapie zal zich richten op de oorzaak van het ontstaan van de pijn. Er kan hier gebruik gemaakt worden van verschillende behandel mogelijkheden.